DSM en Niaga bundelen krachten voor recycletapijt

DSM en Niaga bundelen krachten voor recycletapijt

27-06-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chemiebedrijf DSM en tapijtontwikkelaar Niaga hebben samen een nieuwe technologie ontwikkeld voor volledig recyclebaar tapijt. Beide partijen willen die wereldwijd in de markt zetten.

Er bestaan al tapijten die gedeeltelijk of geheel herbruikbaar zijn. Die bestaan echter vaak uit verschillende materialen, die lastig van elkaar zijn te scheiden. Dat maakt het tot een ingewikkeld proces. Tapijtfabrikanten Desso en Interface hebben uitgebreide programma's om afgedankte tapijten terug te nemen en te recyclen.

Chemieconcern DSM en de Venlose start-up Niaga (een spiegelwoord voor Again) ontwikkelden een tapijttegel die volgens een heel nieuw procedé wordt gemaakt. Het nieuwe tapijt bestaat uit slechts één materiaal: polyester. Alle lagen, de tapijtrug, de lijm en de bovenkant, zijn gemaakt van dit ene materiaal.

 

Recyclen

 

Het monomateriaal van DSM-Niaga, zoals het samenwerkingsverband heet, heeft volgens beide partijen grote gevolgen voor het recyclingproces. Wanneer een klant is uitgekeken op  de vloerbedekking en er vanaf wil, is het tapijt in zijn geheel herbruikbaar. “Het gebruikte polyester tapijt is volledig recyclebaar. We zetten het om in polyesterkorrels. Dit polyester dient als basis voor nieuwe vloerbedekking", zegt Elvira Luykx van DSM. “Het is een vernieuwende manier van recyclen. We kunnen nu de volle 100 procent van het oude tapijt of de tapijttegel benutten.” De nieuwe technologie is ook geschikt voor duomateriaal (polyester en polyamide), waarbij de verschillende lagen gemakkelijk zijn te scheiden en opnieuw te gebruiken.

 

Productie

 

De tegels zijn volgens Luykxs al op industriële schaal te produceren. DSM en Niaga zijn niet van plan zelf de productie op zich te nemen, maar willen de technologie aanbieden aan grote tapijtfabrikanten. Met een beetje geluk ligt het tapijt volgend jaar al in de winkel.

Het uiteindelijke doel is duidelijk: een gesloten keten van dit soort polyester tapijt dat keer op keer kan worden hergebruikt. Luykx: "Dat is waar we het voor doen, het mogelijk maken van een schonere wereld."

Bron: DSM en Niaga | Foto: Rex Roof via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen