Meer lampen ingezameld voor recycling

Meer lampen ingezameld voor recycling

27-06-2014 11:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2013 zijn opnieuw meer lampen en armaturen ingezameld voor recycling. De stichting LightRec zorgde voor de verwerking van ruim vier miljoen kilo afgedankte verlichting, 2 procent meer dan het jaar ervoor.

Dat meldt de stichting LightRec in het jaarverslag. LightRec is de organisatie die namens producenten en importeurs van energiezuinige verlichting de inzameling regelt van afgedankte lampen en armaturen. In opdracht van LightRec zorgt de stichting WeCycle voor de recycling. Vorig jaar haalde WeCycle ruim vier miljoen kilo afgedankte verlichting op. Dat is 33 procent van het gewicht van alle lampen en 21 procent van de armaturen die zijn verkocht.

 

Verkoop daalt

 

Uit het jaarverslag blijkt verder dat Nederlanders in 2013 twee keer zoveel LED-lampen kochten als het jaar ervoor. De verkoop van spaarlampen nam af. Daardoor daalde het totale aantal verkochte energiezuinige lampen met 10 procent. De verkoop van tl-verlichting bleef ongeveer gelijk.

Sinds 2010 is sprake van een dalende trend, die vooral is terug te zien in de verkoop van spaarlampen (- 35 procent) en armaturen (-12 procent). Volgens LightRec is dit onder andere het gevolg van de crisis in de bouw.

 

Voorlichting

 

Dit najaar begint een voorlichtingscampagne over inzameling en recycling onder gebouwbeheerders en facility managers. Daarnaast wil de de stichting de verantwoorde afvoer van lampen en armaturen terugzien in de bouw.

Daar wordt nauwelijks de tijd voor genomen, terwijl dit wel verplicht is, zegt Jeroen Bartels van LightRec. Meer dan 60 procent van alle tl-verlichting verdwijnt in de container met sloopafval. "Daar valt nog een wereld te winnen. Verlichting kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled.”

Bron: LightRec | Foto: Geoffrey Landis, via Wikipedia

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen