Dyson werkt aan 'stofzuiger' voor plastic afval

Dyson werkt aan 'stofzuiger' voor plastic afval

24-07-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

James Dyson, de uitvinder van de bekende stofzuiger, werkt aan flink groter model om plastic afval uit rivieren te halen.

Een goed inzamelingssysteem en recycling van plastic kan al voorkomen dat het in het milieu terechtkomt. James Dyson zocht naar een oplossing om het al aanwezige plastic op te ruimen. Dat schrijft het zakenmagazine FastCompany op zijn website.

Dyson ontwierp een rivierschip voorzien van een machine met dezelfde cycloontechnologie als de stofzuiger. Grote netten vegen het plastic afval van het wateroppervlak en halen het binnenboord. Daar wordt het afval tot kleinere brokken vermalen en vervolgens met de machine gesorteerd op soort en kwaliteit. Daarna is het geschikt voor verwerking of hergebruik.

 

Afvalstofzuiger

 

Het schip, dat de naam M.V. Recyclone heeft gekregen, haalt op die manier veel plastic uit het water voordat het de zeeën en oceanen bereikt.

De ontwerper schetste zijn afvalstofzuiger voor het eerst in het Amerikaanse tijdschift Time  als bijdrage aan een oplossing voor het plasticprobleem. Hij werkt nog steeds aan de verdere verfijning van zijn idee.

Dyson is ervan overtuigd dat het uitvoerbaar is. Op termijn zou de installatie zelfs kleine stukjes plastic uit het water kunnen halen. Daarvoor moet de sortering van het afval waarschijnlijk in een aantal etappes gebeuren, zegt hij tegen FastCompany.

Bron: FastCompany | Foto: James Dyson

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen
Gerelateerde berichten