Plastic recyclet zichzelf dankzij UV-licht

Plastic recyclet zichzelf dankzij UV-licht

25-11-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuw soort plastic wordt vloeibaar onder invloed van UV-licht. Dat biedt kansen voor recycling, maar er is ook een fundamenteel probleem.

Wetenschappers van de North Dakota State University hebben een kunststof met fructose-achtige moleculen ontwikkeld. Het materiaal is zonder kwaliteitsverlies recyclebaar, meldt de website ZME Science.

 

Bouwstenen

 

Plastics bestaan uit lange molecuulketens, polymeren, die vaak moeilijk afbreekbaar zijn. Bijzonder aan het nieuwe plastic is dat de polymeren onder invloed van ultraviolet licht uit elkaar vallen in hun losse bouwstenen. Het materiaal komt daardoor in een vloeibare toestand. Plasticproducenten kunnen deze bouwstenen, monomeren genoemd, opnieuw gebruiken om nieuwe kunststoffen van dezelfde kwaliteit te maken.

Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig om goed te begrijpen hoe het licht eigenschappen van de kunststof precies beïnvloedt en wat de uiteindelijke kwaliteit is van het hergebruikte plastic.

Een onoverkomelijk probleem lijkt echter te zijn dat het materiaal ongeschikt is om in fel licht te gebruiken. Het plastic wordt na drie uur blootstelling aan UV-lucht helemaal vloeibaar. Flessen en verpakkingen van dit kunststof zullen daarom waarschijnlijk nooit het daglicht zien.

Bron: Angewandte Chemie, ZME Science | foto: Neil Sequeira, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen