Recycling tandpastatubes met magnetron

Recycling tandpastatubes met magnetron

04-12-2014 11:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nestlé, Kraft Foods en Mondelez financieren een recyclinginstallatie die tandpastatubes in een paar minuten omzet in aluminium en brandstof.

Dat meldt Edie.net. Tandpastatubes zijn gemaakt van een laminaat van plastic en aluminium. Dat maakt deze afvalstroom moeilijk recyclebaar.

De financiële steun van Nestle, Kraft Foods en Mondolez heeft geleid tot een installatie die 2.000 ton tubes per jaar kan verwerken. De terugverdientijd zou drie jaar zijn.

 

Magnetron

 

Het proces is gebaseerd op onderzoek door de University of Cambridge. De wetenschappers hebben een manier ontdekt om gelamineerd plastic via pyrolyse met microgolven te ontleden in schone aluminiumsnippers, olie en een aantal brandbare gassen.

De onderzoekers gebruikten voor hun studie een normale magnetron, maar vervingen de lucht in het apparaat door pure stikstof. Voor de pyrolyse was slechts twee minuten nodig op vol vermogen. De tandpastatubes bereikten daarbij een temperatuur van 600 graden en vielen uiteen in hun componenten.

Bekijk een filmpje over het proces op YouTube:

 

Bron: Edie.net | foto: Kristopher Avila, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen