Zelf 3D-filament recyclen met Protocycler

Zelf 3D-filament recyclen met Protocycler

19-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Printmateriaal voor 3D-printers is duur en niet altijd voorhanden. De Protocycler recyclet plastic en maakt er filament van.

De Protocycler heeft een ingebouwde shredder om afgedankte 3D-printprojecten en afvalplastic te vermalen. Het apparaat recyclet het plastic daarna tot nieuw filament, plasticgaren voor 3D-printers.

Het apparaat is klein genoeg om op een bureau te plaatsen. Een werkend prototype bestaat al. De makers ervan zijn een crowdfundingcampagne begonnen om de Protocycler op de markt te brengen. Van de benodigde $ 70.000 is al ruim $ 36.000 binnen.

 

Kwaliteit

 

Het bedrijf is twee jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de machine. Volgens de ontwerpers produceert het apparaat filament van een kwaliteit die vergelijkbaar is met commercieel verkrijgbare producten. Een spoel filament kost in de winkel ongeveer $ 30. Met de protocycler kunnen die kosten tot hooguit $ 5 worden teruggebracht.

De Protocycler is niet het enige apparaat dat geschikt is om op kleine schaal filament te maken. De Filabot, Extrusionbot en Noztek Pro hebben een vergelijkbare functionaliteit. Deze concepten missen echter de shredder die nodig is om het plastic te verkleinen alvorens het te recyclen.

Bron: Protocycler | foto: Protocycler

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen