Start-up recyclet plastic zonder waterverbruik

Start-up recyclet plastic zonder waterverbruik

08-01-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Mexicaanse start-up Ak Inovex heeft een methode ontwikkeld voor plasticrecycling die geen water en de helft minder energie verbruikt.

Recycling van plastics is een proces waarbij veel water nodig is. Dat is nodig om het materiaal te wassen. Voordat de recycler het kunststof daarna tot korrels kan vermalen, volgt eerst een energieslurpende stap om het materiaal tot 180 graden te verhitten.

Korrels

De methode van Ak Inovex gebruikt speciaal gevormde wanden die het plastic koelen en er tegelijkertijd korrels van kneden. Het bedrijf heeft de extreme temperatuurveranderingen daarmee uit het proces verwijderd. Dat levert een energiebesparing op van 50 procent. Bovendien is de installatie veel compacter dan bestaande recyclinginstallaties.

Ak Inovex claimt dat zijn machines polystyreen, piepschuim, pet en ABS kunnen verwerken. Samen vormen die 90 procent van het totale aanbod van plastics.

Om het productieproces nog efficiënter te laten verlopen, werkt het bedrijf aan een wasstap met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Ak Inovex heeft daarvoor een samenwerking opgezet met het gespecialiseerde bedrijf Alinsa Group.

Bron: Gizmag, Science Daily | foto: Wikimedia Commons

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen