Robot-afvalbak sorteert en comprimeert afval

Robot-afvalbak sorteert en comprimeert afval

13-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De R3D3-afvalbak van het Franse bedrijf Green Creative scheidt automatisch verschillende soorten afval.

De automatische afvalbak herkent plastic flesjes, lege blikjes en papieren drinkbekers. Na het sorteren comprimeert hij de drankverpakkingen en slaat hij ze op in verschillende compartimenten. Dat hele proces duurt zes seconden.

Dankzij het samenpersen van het afval bespaart het systeem ruimte en geld. De afvalbak slaat tien keer zoveel restmateriaal op als normale prullenbakken van dezelfde grote. Schoonmaakbedrijven besparen zo tijd en de afvalophaaldiensten verbruiken voor het transport van het gesorteerde restmateriaal minder brandstof.

Blikvanger

Green Creative presenteerde het concept op de CES elektronicabeurs in Las Vegas. Het bedrijf ziet de opvallende afvalbak als een interactieve reclamezuil voor in openbare ruimten maar benadrukt ook de directe voordelen van de compressie. Het apparaat is niet groter dan een normale afvalemmer. Toch is de bak pas vol als er 200 flesjes, 500 drinkbekers en liefst 700 blikjes zijn ingeworpen.

De op R2D2 uit de Starwars films gebaseerde afvalbot kan uitsluitend deze drie afvalstromen sorteren. Ander afval weigert de R3D3. Propjes papier, bananenschillen en allerhande ander afval blijft boven op het deksel liggen. Wanneer teveel mensen het concept niet begrijpen zal de afvalbak dus alsnog snel uitpuilen, schrijft PCM.

Bekijk een filmpje over de R3D3 op Vimeo (Franstalig, met Engelse ondertiteling).

Bron: PCM | Foto: Green Creative

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen