Paddenstoelenmateriaal nu ook voor klussen in huis

Paddenstoelenmateriaal nu ook voor klussen in huis

20-01-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ecovative verwelkomt iedereen in de 'Mushroom Age'. Met een doe-het-zelf-pakket van het Amerikaanse bedrijf, kunnen mensen thuis aan de slag met volledig paddenstoelen-bouwmateriaal. 

Na de focus op steen, metaal en plastic, zijn nu paddenstoelen aan de beurt, volgens het Amerikaanse Ecovative Design. Het bedrijf maakt natuurlijk materiaal van paddenstoelen: Mushroom Materials. Ecovative gebruikt mycelium, de vertakte schimmeldraden van paddenstoelen, als bindmiddel. Daarmee wordt landbouwafval aan elkaar gehecht.

Het resultaat is een 100 procent natuurlijk materiaal. Door het materiaal in mallen te laten groeien, kan het iedere gewenste vorm aannemen. Zo gebruikte een groep wetenschappers het materiaal eerder voor de productie van een afbreekbare drone.

Nieuwe toepassingen

Om nieuwe toepassingen te stimuleren, start het bedrijf dit jaar met de verkoop van Grow It Yourself-pakketten in Amerika. Voor $ 19,99 krijgen kopers 4,5 kilo gedroogd materiaal om mee te experimenteren. Het staat ze vervolgens vrij om hun ontwerpen te verkopen, of verder ontwikkelen voor massaproductie. Hierbij biedt Ecovative hulp en expertise.

Het bedrijf hoopt op deze manier de uitgebreide mogelijkheden van het materiaal  uit te lichten. Met hetzelfde doel organiseerde Ecovative in 2014 al een ontwerpwedstrijd. Een doodskist voor overleden huisdieren kwam als een van de winnaars uit de bus.

Verpakkingslijn

De focus van het bedrijf zelf blijft bij de uitbreiding van de succesvolle verpakkingslijn. In de fabriek in Green Island, New York produceert het bedrijf al een aantal jaar verpakkingsmateriaal voor onder andere computers, auto-onderdelen en wijnflessen. Ook als isolatiemateriaal in de bouw blijkt het succesvol.

Bron: Ecovative Design, 2degrees Community | Foto: Ecovative

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen