Start-up maakt papier uit PET-flessen

Start-up maakt papier uit PET-flessen

20-01-2015 12:13 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Mexicaanse start-up Cronology zet PET-flessen om tot een sterk alternatief voor bindmiddelen in de papierindustrie. Het materiaal is niet te scheuren, watervast en toch biologisch afbreekbaar.

Cronology maakt gebruik van houtvrij steenpapier. Deze papiersoort bestaat al langer. Ook in Nederland. Nieuw in het productieproces van de start-up is het bindmiddel. Cronology vervangt traditionele bindmiddelen als plastic en hars door plastic uit gerecyclede frisdrankflessen.

Het nieuwe papier is afbreekbaar onder invloed van zonlicht en herbruikbaar als plastic. De productie van het Mexicaanse alternatief bespaart per ton gemiddeld twintig bomen en 56.000 liter water ten opzichte van normaal papier. De productie is 15 procent goedkoper. Vooral omdat er geen bleekmiddelen en andere chemicaliën aan te pas komen.

 

Haarscherp

 

Ook in het gebruik heeft het papier voordelen. “Met blote handen is het papier bijna niet kapot te krijgen en het is waterproof,” zegt Ever Nava, mede-oprichter van Cronology. “Verder absorbeert het slechts een minimum aan inkt, terwijl de print haarscherp is.”

Steenpapier ziet er uit als papier, maar het is geheel houtvrij. Het bevat ook geen gerecyclede houtvezels. In plaats daarvan bestaat het voor ongeveer 80 procent uit calcium carbonaat, een gemalen steensoort. Het gebruikte papier wordt gerecycled als plastic. Calcium carbonaat is een van de grondstoffen voor de plasticindustrie.

Bekijk een filmpje waarin een Nederlandse uitgever demonstreert dat Stonepaper inderdaad watervast is:

http://youtu.be/-cswUy5Qx-s

Bron: GizModo | Foto: Photosteve101, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen