PaperWise lanceert papier uit landbouwafval

PaperWise lanceert papier uit landbouwafval

26-01-2015 14:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse start-up PaperWise maakt als eerste in Europa milieuvriendelijk kwaliteitspapier uit landbouwafval. De milieu-impact ligt 47 procent lager dan bij FSC-gecertificeerd papier.

PaperWise is papier gemaakt van landbouwafval zoals stengels en bladeren. Het productieproces is volledig CO2-neutraal, onder andere door het gebruik van hernieuwbare energie. Tijdens het MVO Nieuwjaarsevenement werd het bedrijf officieel gelanceerd.

Winst

Oprichter en eigenaar Peter van Rosmalen wil met PaperWise laten zien wat er mogelijk is met landbouwafval. Nog dit jaar hoopt hij winst te kunnen maken. “Duurzaamheid moet zichzelf wel terugverdienen”, zegt hij.

In de anderhalf jaar voorafgaand aan de lancering is het bedrijf druk bezig geweest met de voorbereidingen. Zo investeerde oprichter en eigenaar Peter van Rosmalen in een onafhankelijk onderzoek naar de milieu-impact van PaperWise, uitgevoerd door milieu-onderzoeksbureau IVAM Universiteit van Amsterdam.

Impact

De resultaten zijn positief: PaperWise scoort 47 procent beter dan FSC-gecertificeerd papier van houtvezel. In vergelijking met gerecycled papier ligt de milieu-impact 29 procent lager.

Europeanen verbruiken jaarlijks 77,5 mrd kilo papier en karton. Naar eigen zeggen is PaperWise de eerste leverancier van biobased producten voor kantoor, verpakkingen, etiketten, zakken en tassen in Europa.

Bron: PaperWise, Duurzaam Geproduceerd | Foto: fsse8info, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen