Dordrecht warmt zich aan afval HVC

Dordrecht warmt zich aan afval HVC

18-02-2015 11:00 | Door: Laura Fransen

In Dordrecht vordert de aanleg van een duurzaam warmtenet. De stadsverwarming moet het fossiele brandstofverbruik van de gemeente terugdringen. De stad sluit zich aan bij een groeiende trend. 

De werkzaamheden aan het net bereikten een mijlpaal met de succesvolle aanleg van een ondergrondse aanvoer- en retourleiding. De 270-meter lange leidingen verbinden het Leerpark met Sterrenburg en Crabbehof. Eenmaal operationeel moet 17 kilometer leidingen 10.000 Dordtse huizen van warmte voorzien.

De warmte is afkomstig van de HVC afvalenergiecentrale. In de centrale komt hitte vrij bij de verbranding van restafval. Met die hitte verwarmt afval- en energiebedrijf HVC water dat via leidingen naar de te verwarmen gebouwen stroomt. Eenmaal afgekoeld gaat het water terug naar HVC, waar het proces zich oneindig herhaalt.

CO2-uitstoot

Volgens Dordtse wethouder Harry Wagemakers maakt het de stad duurzamer. "Het gebruik van onbenutte warmte bespaart enorm veel energie. Bovendien stoot een gemiddeld huishouden aangesloten op duurzame warmte tot wel 75 procent minder CO2 uit dan een woning met een cv-ketel", aldus Wagemakers in een HVC persbericht.

Het nieuws volgt op de aankondiging van een miljoeneninvestering in een soortgelijk project in Amsterdam. Ook Rotterdam, Nijmegen, Enschede, Duiven en Alkmaar warmen zich aan afval. Door over te schakelen op restwarmte besparen steden kosten en reduceren ze hun CO2-uitstoot.

Bron: Duurzaam Geproduceerd, HVC | Foto: Paul van de Velde, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

 

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.



Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen