Ook BASF ziet groeikansen urban mining

Ook BASF ziet groeikansen urban mining

19-02-2015 08:45 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse materialen- en chemieconcern BASF verdubbelt de capaciteit van een recyclingfabriek in Groot-Brittannië. Het bedrijf onttrekt steeds meer platina en palladium uit oude knalpijpen.

Op zijn vestiging in het Britse Cinferford heeft BASF flink geïnvesteerd in de terugwinning van edelmetalen uit katalysatoren. “Met de verbetering van onze verwerkingsfaciliteiten hebben we de productie significant opgeschroefd”, zegt David Freidinger, vicepresident van BASF’s metaalrecyclingdivisie. “We werken nu nog efficiënter en hebben onze cashflow verhoogd.”

Emissies

Dure edelmetalen als palladium, rhodium en platina zetten schadelijke emissies uit diesel- en benzinemotoren om in schonere uitlaatgassen. De uitlaatkatalysatoren gaan in de regel een autoleven mee. In de meeste Europese landen zijn ze sinds de jaren negentig verplicht. "Deze investering in tweede-generatie recyclingapparatuur stelt ons in staat het toenemende volume afgedankte katalysatoren effectief te verwerken."

Het Belgische Umicore, actief in dezelfde markt als BASF, kondigde deze week aan ook versterkt in te zetten op het terugwinnen van edelmetalen uit katalysatoren en gadgets.

Bron: BASF | Foto: tim, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen