Chinese recycler kijkt verdienmodel af in het Westen

Chinese recycler kijkt verdienmodel af in het Westen

21-02-2015 16:28 | Door: Willemien Groot

Een Chinees recyclingbedrijf uit Beijing heeft grote plannen voor de professionalisering van de recyclingindustrie in de hoofdstad.

De Incom Recycling Company ziet vooral mogelijkheden voor efficiëntere inzameling van afval en opschaling van de verwerking. In een interview met de Want China Times zegt directeur Chang Tao dat hij nooit heeft beseft dat recycling een lucratieve aangelegenheid is. Sinds de CEO drie jaar geleden aantrad, heeft het concern zo’n $ 11,5 mrd omgezet.

Het bedrijf bezit de grootste productielijn voor gerecycled PET-plastic van Azië en maakt als enige bedrijf in China teruggewonnen plastics die geschikt zijn voor de voedingsmiddelenindustrie. Incom is ook de bedenker van een intelligent recyclingapparaat.

Om de kunst van efficiënte recycling af te kijken, reisde Chang naar de Verenigde Staten, Europa en Japan. Volgens hem bestaan er grote verschillen tussen de Chinese praktijk en de aanpak in het Westen. Daardoor ziet het Chinese recyclingbedrijf nog grote mogelijkheden voor schaalvergroting in Beijing.

 

Schaalvergroting

 

In afgelopen drie jaar investeerde Chang in internettechnologie, vooral om meer nieuwe afvalstromen aan te boren. De CEO gokt op de verbetering van zijn online-to-offline model (O2O). De combinatie van eCommerce, verkoop in een fysieke winkel, en online betalen is sterk in opkomst in China. Onder meer het Amerikaanse Groupon werkt volgens dit business model. O2O is ook een oplossing voor fysieke winkels die dreigden de online verkoopmarkt te missen.

In de hoofdstad zijn zo'n 200.000 individuele recyclingbedrijfjes actief. Onderdeel van de schaalvergroting is het plaatsen van inzamelingspunten bij scholen en metrostations. Het bedrijf heeft er al zo'n 800 geplaatst. Daarnaast wil Beijing Incom de kleinere bedrijven meer laten samenwerken. Dat moet de bouw van grotere en efficiëntere verwerkingsinstallaties mogelijk maken. Om die ambities waar te maken, wil het bedrijf op termijn naar de beurs.

Bron: Want China Times | Foto: Lisa Risager, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen