Recycling zeldzame metalen rendabel met magnesium

Android

02-03-2015 15:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van het Critical Materials Institute (CMI) hebben een nieuwe manier ontdekt om zeldzame aardmetalen te recyclen uit elektronica. De nieuwe methode maakt het recyclen economisch rendabel. 

De nieuwe methode gebruikt de verschillen in oplosbaarheid van verschillende elementen. Het schroot wordt samen met magnesium gesmolten. De zeldzame aardmetalen hebben een lichtere atoommassa en binden daardoor aan het magnesium. Hierdoor kunnenaardmetalen zoals neodymium uit het schroot worden gefilterd.

De tweede stap isoleert de zwaardere zeldzame aardmetalen uit het schroot. Deze zijn veel waardevoller en moeilijker te isoleren. Hiervoor wordt een ander bindingsmateriaal gebruikt. “Het ontdekken van de tweede stap is belangrijk om het recyclen economisch rendabel te maken op grote schaal”, vertelt wetenschapper Rayn Ott van CMI in een artikel op Ameslab.

Elektronica

Moderne elektronica, zoals telefoons en harde schijven, gebruiken zeldzame aardmetalen. Deze apparaten worden vaak afgedankt als er nieuw model op de markt komt waardoor er veel elektronisch afval is. Zeldzame aardmetalen worden ook gebruikt voor duurzame technologie zoals elektrische voertuigen, windmolens en duurzame verlichting. De vraag ernaar groeit enorm, maar de winning is moeilijk, duur en milieu-onvriendelijk. Ook het recyclen is een duur en moeilijk proces.

Critical Materials Institute

Het instituut wordt geleid door The Ames Laboratory. Een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van energie. CMI zoekt naar manieren om minder afhankelijk te zijn van zeldzame aardmetalen.

Onlangs ontdekte Japanse wetenschappers dat een poeder gemaakt uit de zalm-milt gebruikt kan worden voor het recyclen van zeldzame aardmetalen.

Bronnen: Homeland Security News Wire, Ames Laboratory, Iowa State Daily | Foto: Maurizio Pesce via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen