Ruimtelasers verduurzamen de intensieve mijnbouw

Laser

03-03-2015 17:19 | Door: Thijs ten Brinck

Met behulp van lasers kunnen mijnbouwbedrijven waardevolle en waardeloze stukken steen aan de lopende band sorteren. De technologie bespaart energie en schadelijke chemicaliën.

Samen met de TU Delft en de Nederlandse bedrijven SonicSampDrill en IHC Merwede ontwikkelde TNO een prototype dat twintig keer per seconde meet hoeveel koper of goud erts er in een steen zit.

Met de scanner sorteert de machine de waardeloze van de waardevolle stenen. De gedolven stenen met een laag grondstofgehalte worden direct afgedankt. Alleen de waardevolle delfstoffen gaan nog het energie-intensieve chemische verwerkingsproces in. Dat scheelt flink op het energieverbruik en de milieubelasting.

Ruimtevaart

De technologie wordt al langer toegepast in de ruimtevaart. Op ruimtevaartmissies beschieten krachtige lasers de gevonden stenen. Het verhitte materiaal verdampt en met een speciale camera is te zien welke grondstoffen er in de stenen zitten.

De techniek, Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS), is door onderzoeksinstituut TNO doorontwikkeld voor de mijnbouw op aarde. Omdat robuustheid in de ruimtevaart van het grootste belang is, was de technologie vrij eenvoudig om te werken tot een variant die ook de ruwe omstandigheden in de mijnbouw aan kan.

Het huidige prototype past in een zeecontainer. De technologie is echter ook geschikt voor grotere installaties.

Bekijk het filmpje:

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: TNO | Foto: Andrew, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen