CV-ketel op gas van afvalstort verwarmt vergister

GFT

05-03-2015 14:00 | Door: Erik Verheggen

Afvalbedrijven Afvalzorg en HVC besparen 700.000 kubieke meter aardgas per jaar door een vergistingsinstallatie te verwarmen met gas uit een stortplaats.

Afval- en energiebedrijf HVC verwarmde de vergistingsinstallatie in Middenmeer tot voor kort met een 25 jaar oude warmtekrachtkoppeling-installatie. Daar is een duurzaam alternatief voor gevonden. Stortgas uit de naastgelegen afvalverwerkingslocatie Wieringermeer van Afvalzorg verwarmt de vergistingsinstallatie. Behalve honderdduizenden kubieke meters aardgas, scheelt dit per jaar 1.260 ton CO2-uitstoot.

Stortgas komt vrij door afbraakprocessen in het afval. Afvalzorg onttrekt dit gas en stookt er een ‘stortgasketel’ mee. Deze ketel, te vergelijken met een CV-ketel, verwarmt de vergistingsinstallatie.

HVC zet met de vergistingsinstallatie jaarlijks 160.000 ton het groente-, fruit- en tuinafval om in groen gas. Het restant wordt ontwaterd en omgezet in compost. Sinds 2011 heeft HVC zo 5,5 miljoen kubieke meter groen gas aan het landelijke aardgasnet geleverd.

Bron: HVC | foto: Christian Guthier, creative commons (cropped, flipped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen