Duurzame terugwinning aardmetalen uit TL- en spaarlampen

Spaarlamp

11-03-2015 15:10 | Door: Jerom van Gemert

Wetenschappers van de Katholieke Universiteit (KU) Leuven ontwikkelden een nieuwe methode om zeldzame aardmetalen te recyclen uit TL- en spaarlampen. Hiervoor gebruiken ze een ionische vloeistof als oplosmiddel.

De nieuwe methode gebruikt een organisch oplosmiddel dat bestaat uit elektrisch geladen deeltjes. In TL- en spaarlampen zitten de zeldzame aardmetalen europium en yttrium. Deze worden gebruikt in rode lampfosfor. Kleurenschermen van televisies en buizen van fluorescentielampen maken hier gebruik van. Het metaal zet ultraviolet licht om in rood licht.

Het oplosmiddel heeft vele voordelen. Het is heel selectief, waardoor het alleen de rode lampfosfor oplost. Daarnaast verdamp het niet, is het niet brandbaar, en is geschikt voor hergebruik. De nieuwe methode beperkt daarmee het gebruik van energie en chemicaliën volgens wetenschappers van KU Leuven.

TL- en spaarlampen worden al ingezameld om giftig kwik eruit te halen, maar nog niet om de zeldzame aardmetalen terug te winnen.

China

Zeldzame aardmetalen zijn moeilijk te ontginnen en te zuiveren. Bovendien komen de meeste zeldzame aardmetalen uit China, waardoor de VS en Europa veel interesse hebben in het recyclen ervan, om minder afhankelijk van China te worden.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de terugwinning van zeldzame aardmetalen uit elektronica. De vraag naar zeldzame aardmetalen groeit omdat het veel wordt gebruikt in elektronica. De grote hoeveelheid elektronisch afval kan gebruikt worden voor de terugwinning.

Bron: KU Leuven | Foto: Ervins Strauhmanis via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen