Waarom de circulaire stoel altijd grijsgroen is

Plastic tuinstoelen

12-03-2015 14:41 | Door: Willemien Groot

De Circular Chair, ontworpen door studenten van de Hogeschool Rotterdam, is een nieuwe tuinstoel gemaakt uit oude exemplaren. Het studententeam wil met de stoel de markt op.

De Circular Chair sluit de materiaalcyclus voor tuinmeubilair. De stoel bestaat uit gekromde platen plastic en een houten zitting. Het ontwerp heeft als uitgangspunt dat de materialen gemakkelijk zijn te scheiden, zonder dat sprake is van waardevermindering. De samenstelling van de kunststof is altijd gelijk en de stoelen worden niet geverfd. Daardoor heeft ieder exemplaar zijn eigen, unieke tint grijsgroen.

Het ontwikkelteam, bestaande uit drie studenten Industrieel Product Ontwerp en een chemiestudent, werkt in een vier jaar durend project samen met afvalverwerker Van Gansewinkel en de webwinkel Tuinmeubelen.nl.

Van Gansewinkel kondigde in februari 2015 een samenwerkingsverband aan met Tuinmeubelen.nl. Het concern verwerkt oude tuinstoelen tot hoogwaardige, herbruikbare grondstoffen. De webshop geeft klanten de mogelijkheid bij de aankoop van een nieuwe tuinset, de oude te laten ophalen voor recycling.

 

Kwaliteitsvermindering

 

Volledig hergebruik van de kunststof tuinmeubelen is niet eenvoudig. De meubelen zijn gemaakt van verschillende soorten en kleuren plastics. Uit materiaalonderzoek van de studenten bleek dat de ideale circulaire stoel bestaat uit slechts één materiaal, in eenzelfde donkere kleur.

Uit het onderzoek van de studenten blijkt verder dat bij de verwerking van teruggewonnen, simpel plastic nauwelijks kwaliteitsvermindering optreedt. In drie achtereenvolgende cycli van productie en verwerking, trad een degradatie van slechts 1 tot 2 procent per keer op. De studenten verwachten dat de kwaliteitsvermindering afneemt bij meerdere cycli. De circulaire stoel is daarmee in principe nagenoeg oneindig vaak te recyclen. Maar volgens de studenten is nog meer onderzoek nodig.

Het viertal wil de Circular Chair op de markt brengen, en werkt aan een verbeterde versie van het ontwerp. Het team is nog op zoek naar een efficiënte productietechniek.

Bron: Hogeschool Rotterdam | Foto: dvs, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen