Recycling levert miljoenen op voor Maleisië

Autobanden

13-03-2015 07:15 | Door: Willemien Groot

Het Maleisische bedrijf Green Rubber Global opent een nieuwe fabriek voor de inzameling en verwerking van afgedankte autobanden. Het nieuwe rubber is bestemd voor de industrie en schoenenfabrikanten Timberland en New Balance.

Naar schatting danken bedrijven en consumenten een miljard autobanden per jaar af. In Maleisië gaat het jaarlijks om zo'n 8,2 miljoen exemplaren. De meeste banden belanden op de stort. Green Rubber Global heeft een eigen, gepatenteerd devulkanisatieproces ontwikkeld om de banden te verwerken tot herbruikbaar rubber.

Gratis afval

De afgedankte autobanden beschouwt het bedrijf als gratis grondstof, waarmee Maleisië omgerekend ruim € 25 mln kan verdienen. De wereldwijde vraag naar industrieel rubber groeit tot 2018 naar verwachting met ruim 6 procent per jaar. De prijs van nieuw rubber ligt relatief laag. Toch is het gerecyclede rubber volgens het concern nog goedkoper.

De nieuwe faciliteit verwerkt 20.000 tot 25.000 ton rubber per jaar. Over drie jaar verwacht het bedrijf zo'n 105.000 ton nieuw rubber jaar te produceren. Dat schrijft de Maleisische krant The Rakyat Post. Het gerecyclede materiaal zou van dezelfde kwaliteit zijn als nieuw rubber.

Export

De meeste klanten van Green Rubber Global zijn producenten van autobanden en transportbanden. Ook schoenenfabrikanten Timberland en New Balance halen gerecycled rubber bij het bedrijf. Het bedrijf exporteert zijn producten onder meer naar China, Europa, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Rusland.

Bron: The Rakyat Post, Bloomberg, Green Rubber Global | Foto: Jayme del Rosario via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen