Project van £ 111 mln zet afval om in gas

Afvalstortplaats

23-03-2015 14:00 | Door: Jerom van Gemert

Een groep Britse investeerders financiert een innovatieve recylinginstallatie die komt te staan in Schotland. Het complete afvalverwerkings- en energieproject kost £ 111 mln. 

Het project bestaat uit een recyclinginstallatie en een innovatieve vergassingsinstallatie. De recyclinginstallatie ontrekt uit het aangeleverde afval zoveel mogelijk plastic, metaal, en papier voor hergebruik. Wat niet meer herbruikbaar is, gaat naar een reactor die het restafval omzet in gas. Het geproduceerde synthese gas, een mix van waterstof en koolmonoxide, dient vervolgens als brandstof voor een 12,5 megawatt elektriciteitscentrale.

“Door meer te recyclen en alleen het afval dat niet herbruikbaar is om te zetten in energie, gaat dit project een significante bijdrage leveren aan het Schotse zero-waste plan,” zegt Shaun Kingsbury, directeur van GIB tegen Businessgreen.

De vergassingsinstallatie van 12,5 MW zal voldoende elektriciteit leveren voor ongeveer 18.000 huishoudens. De warmte die de gascentrale produceert komt ten goede aan de recyclingfabriek. Het project zal in 2017 in bedrijf komen en zorgt dan jaarlijks voor een reductie van 1,3 mln ton CO2-uitstoot. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: Green Investment Bank, Businessgreen | Foto: Bill McChesney via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen
Gerelateerde berichten