Snoepfabriek verwerkt afvalwater tot bioplastic

Snoep

23-03-2015 14:59 | Door: Laura Fransen

Een snoepfabriek uit Sneek levert sinds kort grondstoffen voor de productie van bioplastic. Elke 1000 liter afvalwater van de fabriek bevat 40 kilogram bruikbare suikers.

Dat schrijft de Leeuwarder Courant. De resultaten zijn afkomstig van een lopende proef bij snoepfabrikant Cloetta in Sneek. Het afvalwater van de fabriek verdween altijd met suiker en al in het riool. Tijdens de proef onttrekt de Groningse bioplastic-specialist KNN eerst de bruikbare suikers met behulp van een fermenteertank. De suikers vormen een goede voedingsbron voor bacteriën die vetzuren afscheiden. De grpoduceerde vetzuren zijn een grondstof voor bioplastics.

De resultaten van de proef zijn veelbelovend. Om de techniek op grotere schaal te testen, is een proeffabriek in Heerenveen gepland. Eenmaal operationeel zou deze jaarlijks 100 ton bioplastic kunnen produceren.

De proeven moeten uiteindelijk leiden tot een grote commerciële fabriek, met een productiecapaciteit van 500 ton per jaar. Die fabriek zou ook andere afvalstromen uit de regio kunnen verwerken.

Verschillende industrieën tonen groeiende interesse in bioplastic. De toepassingsmogelijkheden lopen uiteen van snoepverpakkingen en strijkijzers tot auto-onderdelen.     

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Nom, Leeuwarder Courant | Foto: Mauren Veras, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen