Scanner vereenvoudigt plastic-recycling

Recycle

23-03-2015 17:31 | Door: Jerom van Gemert

De Filmsort-technologie is in staat om biologisch afbreekbaar en niet-biologisch afbreekbaar plastic te scheiden. De technologie moet in ruim 200 verwerkingsfabrieken worden ingevoerd in Europa.

Filmsort kan 200 kilo plastic per uur scheiden. Het systeem gebruikt spectroscopie voor het herkennen van verschillende plastics. Het apparaat is ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Cordoplas, het Duitse bedrijf RTT-Steinert, en het Spaanse onderzoeksinstituut Gaiker. De EU investeerde ruim €300,000 in het project. 

Complex plastic

Filmsort sorteert de verschillende types plastics, zodat ze op de juiste manier verwerkt worden. Het verwerkingsproces van niet-biologisch afbreekbare plastics wijkt namelijk sterk af van het composteerproces van afbreekbare plastics. 

In veel verpakkingsmaterialen zijn verschillende soorten plastics gebruikt. Dit maakt scheiden erg moeilijk. Wanneer de verschillende plastics samen gerecycled worden, gaat de kwaliteit van het plastic echter snel achteruit. 

Filmsort zorgt voor 10 procent minder CO2 uitstoot, 8 procent energiebesparing en 10 procent minder watergebruik. Bovendien is het nu mogelijk plastic volledig te recyclen. In conventionele processen wordt aan het gerecyclede plastic tot 40 procent nieuw plastic toegevoegd om de kwaliteit van de eindproducten te waardborgen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Eco-Innovation Europe | Foto: Tom Page via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen