Vergasser maakt waterstof uit oude printplaten

e-waste waterstof, printplaat

25-03-2015 12:10 | Door: Thijs ten Brinck

Spaanse en Japanse onderzoekers zetten het plastic uit printplaten en andere e-waste om in waterstof. Het waterstofgas kan dienen als brandstof voor mobiliteit.

Onderzoekers van University of the Basque Country ontwikkelden samen met materiaalexperts van het Japanse Institute of Advanced Industrial Science and Technology een vergasser. Die zet met behulp van stoom plastic uit elektronisch afval om in waterstof.

Brandstofcellen kunnen de geproduceerde waterstof vervolgens gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Zo krijgt een lastig te recyclen reststroom toch een waardevolle toepassing, bijvoorbeeld als brandstof voor auto's.

Joseba Andoni Salbidegoitia

Bijzonder is dat het metaal in het elektronisch afval werkt als katalysator voor het vergassingsproces. De metalen zitten de conventionele recyclingprocessen juist in de weg. De onderzoekers hebben in Japan een patent verworven op de vergasser.  

E-waste

In elektronisch afval zitten veel waardevolle metalen. Steeds meer bedrijven zetten zich in om die reststroom via urban mining opnieuw waarde te geven.

Het plastic van printplaten, behuizingen en kabelisolatie heeft minder waarde en is lastig te recyclen. Er zitten te veel verschillende soorten plastics en andere materialen in elektronische apparatuur.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: EHU-University, Recyclingportal | Foto: EHU-University, Andrew Magil, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen