85% e-waste moet doorstromen naar nieuw leven

85% e-waste moet doorstromen naar nieuw leven

03-09-2012 16:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Per 2016 moet in plaats van de huidige 40 procent 85 procent van de elektronische apparatuur worden ingezameld. Hiervoor worden duizenden extra inzamelpunten gerealiseerd.

De leden van het milieucomité van het Europese parlement hebben gestemd voor een herziening van de oude WEEE (Waste from Electric and Electronic Equipment) wet.  De Nederlandse vereniging die verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze regelgeving, NVMP, wil hiervoor duizenden extra inzamelingspunten realiseren.

Het WEEE steekt achter de beroemde vuilnisbak met een streep erdoorheen, die op de meeste elektronische apparaten gevonden kan worden.  De wet is in 2003 in het leven geroepen zodat elke lidstaat zorgt dat er een infrastructuur voor de recycling van elektronische producten komt. Consumenten moeten daarnaast hun oude spullen kosteloos en probleemloos kunnen inleveren.

Wat doet de NVMP?

De NVMP regelt nu al de inzameling en recycling van ruim 1400 producenten en stuurde vorig jaar de inzameling van bijna 110 miljoen kilo aan elektronische producten aan. 83% van deze producten werd gerecycled.

De nieuwe wens vanuit Brussel past in de stijgende lijn van de NVMP, dat nu al meer recyclet dan de overheid voorschrijft. Volgens de woordvoerder van de vereniging is er nog geen conrete planning over de uitbreiding van het distributienetwerk. Het is wel duidelijk dat de inzamelingpunten alleen bij winkels die elektronica verkopen terechtkomen.

"Over het algemeen is het nog niet winstgevend om e-waste te recyclen", vertelt de woordvoerster. "Daarom worden de kosten direct of indirect doorberekend aan de consument".

Optimisme

"Bedrijven staan positief tegenover de plannen van NVMP", laat de woordvoerster van NVMP weten aan DuurzaamBedrijfsleven.nl. Bedrijven zoals Gamma, BCC en Mediamarkt werken vrijwillig mee. Niet alleen de bedrijven die de inzamelingspunten huisvesten zijn optimistisch. De recyclebedrijven zullen hier ook goed bij gedijen. Meer recyclemateriaal betekent immers meer werk.

Nederland doet het in Europa op recyclegebied goed. Veertien lidstaten hebben aangegeven de doestellingen te ambitieus te vinden. En dat terwijl Europa op recyclegebied al een stuk vooruitstrevender is dan andere Westerse landen, zoals de VS.  Daar worden per jaar 130.000 computers weggegooid.

Bron: ANP

Foto: Curtis Palmer

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen