Koper van printplaten terugwinnen met krab-afval

krab

26-03-2015 11:15 | Door: Erik Verheggen

Een nieuwe toevoeging op de lijst met toepassingen van chitosan. De Amerikaanse printplatenproducent Invotec wint er koper mee terug uit afvalwater van zijn fabriek.

Invotec werkt in een consortium met onder meer een leverancier van krab-afval aan toepassing van de technologie, meldt de website Waste Management World.

De verbindingen en componenten op printplaten bestaan voor een groot deel uit koper. Bij de productie verdwijnt een deel daarvan via het afvalwater. Invotec werkt aan een methode om dat koper met chitosan terug te winnen uit afvalwater.

Afval

Chitosan wordt gemaakt van chitine. Dit biopolymeer komt in grote hoeveelheden voor in het afval van de schaaldierenindustrie. Chitosan heeft de eigenschap dat het metalen aan zich kan binden. Invotec verwerkt het krab-afval tot fijne korreltjes. Wanneer de korreltjes verzadigd zijn met koper, wint het bedrijf ze terug door een proces van galvanisering.

De toepassingen van chitosan lijken bijna onuitputtelijk. Behalve metaalabsorptie is het materiaal ook geliefd vanwege zijn antibacteriële eigenschappen. Een coating van chitosan maakt groenten en fruit langer houdbaar. Een combinatie van nanotechnologie en garnalenafval maakt zonnepanelen efficiënter.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Waste Management World | foto: Agton Veloncio, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijflsven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen