Hoe AEB 40 Chinese kolencentrales overbodig maakt

shenzen aeb

27-03-2015 12:12 | Door: Erik Verheggen

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam haalt naar eigen zeggen de meeste elektriciteit uit afval van alle centrales ter wereld. Het bedrijf versterkt zijn samenwerking met de Chinese stad Shenzhen.

In aanwezigheid van premier Mark Rutte en staatssecretaris Wilma Mansveld, heeft CEO Jeroen de Swart van AEB Amsterdam in Shenzhen een intentieverklaring getekend om de technologie naar de Chinese stad te brengen. Dit is een volgende stap in de samenwerking tussen beide partijen om te komen tot duurzame oplossingen voor afvalwerking in China.

Behalve een hoge energie-efficiëntie heeft de Hoogrendement Centrale van AEB in Amsterdam ook de laagste uitstoot van schadelijke stoffen. Dit komt door een zelf ontwikkelde rookgasreiniging. Internationaal bestaat er veel belangstelling voor deze technologie, vooral in China.

Snelst groeiend

De Zuid-Chinese stad Shenzhen, een van de snelst groeiende steden ter wereld met veertien miljoen inwoners, bouwt een low carbon-zone, het zogenoemde East Project. De bouw van hoogrendementcentrales is onderdeel van de plannen.

China produceert 300.000.000 ton afval per jaar, dat is bijna 300 kilo per persoon. Toepassing van de technologie van AEB levert een besparing op van 80 miljoen ton CO2-uitstoot ten opzichte van conventionele centrales. Dit is zelfs 350 miljoen ton als de vermeden CO2-uitstoot van het storten van afval wordt meegerekend. Ook maakt gebruik van de AEB-technologie de bouw van 40 kolencentrales overbodig.

Samenwerking

AEB en Shenzen zijn al langere tijd met elkaar in gesprek over de mogelijkheden tot samenwerking voor de bouw van hoogrendementcentrales. Halverwege 2014 kwam daar een eerste verkennende opdracht uit.

In de intentieverklaring zeggen AEB Amsterdam en de Chinese stad de efficiënte en schone technologie van AEB in Shenzhen te willen implementeren. Dit gaat stapsgewijs. De verwachting is beide partijen eind dit spijkers met koppen slaan.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: AEB Amsterdam | foto: Xublake, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen