Hoe 3M de kringloop van teflon sluit

3m chemie

31-03-2015 08:15 | Door: Erik Verheggen

Het Duitse bedrijf Dyneon heeft een fabriek geopend voor de recycling van fluorpolymeren. De dochter van 3M werkt daarvoor samen met onder meer de Bayreuth University.

Volgens 3M is de locatie in Burgkirchen de eerste recyclingfabriek voor fluorpolymeren in de wereld. De fabriek kan per jaar 500 ton afval verwerken. Het gaat om afval afkomstig uit de chemische en auto-industrie, bijvoorbeeld wandbedekkingen.

teflon 3m

Pyrolyse

De recyclinginstallatie is geïntegreerd in de productielijn van Dyneon in Burgkirchen. Het bedrijf verhit de reststromen zonder dat er zuurstof bij komt.

Dit proces van pyrolyse zet de polymeren om in gasvormige monomeren. Na wassing kan Dyneon deze monomeren toepassen in zijn productieproces.

Teflon

Volgens onderzoeker Klaus Hintzer van 3M is de locatie een game-changer: “Dit verandert de manier waarop wij allemaal denken over deze materialen abrupt. Wat ooit een afvalstroom was, is nu een waardevol materiaal.”

De fabriek richt zich eest op de recycling van PTFE (teflon), PFA en FEP. Daarna volgen andere polymeermaterialen. 

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: 3M | Foto: 3M

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen
Gerelateerde berichten