Bio-afbreekbaar 3D-printen met voedselafval

3D printen met compost

02-04-2015 11:00 | Door: Willemien Groot

Organisch afval belandt meestal in de compostbak. Een Italiaanse ontwerper heeft een manier gevonden om er grondstof voor de 3D-printer van te maken. Dat scheelt plastic en afval.

De Italiaanse ontwerpster Marina Ceccolini gebruikt composteerbaar afval als grondstof voor haar 3D-printer. Ceccolini ziet het biomateriaal als alternatief voor plastic filament. Het 3D-printen van producten die nog in de test- of prototypefase verkeren, verbruikt onnodig veel plastic, zegt de designer in een interview met de website 3Dprint.

Het printmateriaal Agridust bevat alles wat in de compostbak mag. Van gedroogd citrusfruit tot koffiedrab en pelpinda's. De Italiaanse ontwerpster vermaalde het restmateriaal en vermengde dat met aardappelzetmeel als bindmiddel. De beste mengverhouding bleek 64,5 procent organisch afval en 35,5 procent aardappelzetmeel. Het taaie, kneedbare mengsel gaat via een injectiespuit de printer in. De geprinte eindproducten zijn volledig composteerbaar. 

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: 3DPrint, Behance.net | Foto's: Behance.net

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen