Papiergeld luxevoer voor regenwormen

Bankbiljetten recycling regenworm

02-04-2015 16:16 | Door: Willemien Groot

De Chinese overheid pakt de recycling van oude bankbiljetten grondig aan. Zelfs de laatste restjes pulp krijgen een nieuwe bestemming: als voer voor regenwormen.

China recyclet ieder jaar voor zo’n $ 160 mrd aan bankbiljetten. De biljetten zijn versleten, vies of gescheurd. Soms gaat een deel van het afgeschreven geld naar de verbrandingsoven. Maar er zijn ook duurzamere oplossingen. Dat schrijft de WantChinaTimes op basis van een reportage van de Chinese staatstelevisie.  

De oude bankbiljetten gaan onder zware bewaking in een pantserauto naar een verwerkingsbedrijf op het platteland. De zware versnipperde en geperste blokken geld krijgen een uitgebreide schoonmaakbeurt. Recyclingmachines scheiden het katoen en plastic en houden de papierpulp apart. Het plastic dient als nieuwe grondstof voor verpakkingen en het katoen gaat naar papierfabrieken.

De pulp belandt als compost tussen de bomen van het fabriekscomplex. De verwerking van oude bankbiljetten leveren zo'n 150 ton compost per jaar op. Het restmateriaal is voedsel voor regenwormen. De fabriek verkoopt die op de markt als visvoer. Dat levert jaarlijks nog eens  $ 5000 extra op.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: WantChinaTimes | Foto: Jacob Levine, via Flickr Creative Commons (Cropped bij Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen