Wilde sla nieuwe bron voor autoband

wilde sla

09-04-2015 11:15 | Door: Thijs ten Brinck

Een onkruid dat boeren tot nu toe in de weg zit, kan voor diezelfde boeren een belangrijke inkomstenbron worden. Onderzoekers van Washington State University zien de plant als rubberbron voor de toekomst.

Wetenschappers aan de Washington State University vonden in wilde sla genen die rubberproductie mogelijk maken. De vondst geeft aanknopingspunten de plant te veredelen en het gewas in te zetten als grondstof voor autobanden en andere rubberproducten.

“Ik zie interesse in de ontwikkeling van rubbergewassen die het goed doen in een gematigd klimaat”, zegt Ian Burke, auteur van het wetenschappelijke artikel over de vondst. “Het zou mooi zijn als wilde sla een van die gewassen wordt.”

Natuurrubber wordt voor het grootste deel gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Vanwege de grote vraag naar rubber, en ziektes in rubberplantages, zoeken rubberproducenten naar alternatieven. De Nederlandse autobandenfabrikant Vredestein werkt bijvoorbeeld aan rubber uit paardenbloemen en een Amerikaanse fabrikant doet onderzoek naar rubberproductie met de Guayule plant.

Wilde sla

Wilde sla is een stekelig onkruid, verwant aan de distel. Slasoorten voor menselijke consumptie zijn in de loop der eeuwen opgekweekt om veel zacht loof en weinig steeltjes te produceren. De steeltjes zijn voor de productie van rubber juist het meest interessant.

In Nederland is de slasoort ook bekend las kompassla, vanwege bladtoppen die in noord-zuidrichting groeien.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Washington State University | Foto: Harry Rose, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen