Uniek Nederlands systeem recyclet asfalt 100%

Uniek Nederlands systeem recyclet asfalt 100%

11-09-2012 14:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland kan sinds maandag oud wegdek voor bijna 100 procent hergebruiken. Door het nieuwe HERA-systeem wordt het recyclen van asfalt veel effectiever en duurzamer.

Het HERA-systeem (Highly Ecological Recycling Asphalt) is ontwikkeld door de Nederlandse bouwonderneming VolkerWessels in samenwerking met het Zwitserse bedrijf Ammann. Door het nieuwe systeem is het percentage van hergebruik van oud asfalt bijna 100 procent. Daarbij kan het asfalt na het recyclingproces nog drie tot vijf keer vaker worden gerycled dan met de huidige methode. De energiezuinige trommel die voor het proces wordt gebruikt stoot bovendien minder schadelijke gassen uit dan conventionele productielijnen en levert vrijwel geen geuroverlast. VolkerWessels heeft met dit nieuwe systeem een wereldprimeur.

Biefstukje in de pan

Normaal gesproken wordt asfalt gerecycled door directe verhitting van de grondstoffen. Het HERA-systeem werkt echter met indirecte verhitting. Hierdoor wordt het asfalt minder beschadigd en blijft de kwaliteit van het asfalt veel beter.

Gjalt Rameijer, manager externe communicatie van VolkerWessels, vergelijkt het met een biefstukje: “Als je een biefstukje direct op vuur verwarmd, bijvoorbeeld op de barbecue, verschroeit het vlees. Als je de biefstuk indirect verwarmt, dus in een pannetje, gaart het vlees mooi en gelijkmatig.”

Verjongende vloeistof

Het nieuwe systeem werkt ook kostenbesparend; de stookkosten zijn lager door de beperking van energieverlies en er zijn minder grondstoffen nodig. Bij het huidige recyclingsysteem wordt slechts 50 tot 60 procent van het oude asfalt gebruikt. De rest wordt aangevuld met nieuw materiaal zoals zand, grind en vulstoffen. In de nieuwe recyclingtrommel gaat 100 procent oud asfalt. Er hoeft vervolgens slechts minder dan 1 procent zogenaamde verjongingsvloeistof toegevoegd te worden.

Bij het indirecte verbranden hoeft er alleen verjongingsvloeistof toegevoegd te worden om nieuw asfalt te producerenGjalt Rameijer, communicatiemanager VolkerWessels

“Eén van de bestanddelen van asfalt is het aardolieproduct bitumen; een soort lijm waarmee de grondstoffen voor asfalt aan elkaar worden geplakt. Bij directe verbranding wordt dit bindmiddel beschadigd. Hierdoor kan het asfalt alleen nog gerecycled worden als er allemaal nieuwe grondstoffen bij worden gedaan,” legt Rameijer uit. “ Bij het indirecte verbranden wordt het bindmiddel niet beschadigd en hoeft er alleen verjongingsvloeistof toegevoegd te worden om nieuw asfalt te produceren. Het verjongingsmiddel zorgt voor nieuwe soepelheid van het asfalt.”

 

Foto: harry_nl

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen