Afvalbakken Wiserg goed voor $ 11 mln

Compost verwerking

15-04-2015 15:00 | Door: Willemien Groot

De slimme afvalinzamelingsbakken van Wiserg zijn goed voor $ 11 mln. Het bedrijf van oud-Microsoft-medewerkers gebruikt het bedrag voor de verdere uitrol van het systeem.

De Amerikaanse start-up Wiserg bouwt intelligente inzamelingsbakken, zogeheten Harvesters, voor voedselafval en levert die aan supermarkten. De software houdt precies welke producten bij de winkels over datum of onverkoopbaar raken. Op basis daarvan kunnen supermarkten hun inkoopbeleid aanpassen. Volgens de start-up moet het mogelijk zijn om de voedselverspilling met tenminste 10 procent te verminderen. Vorig jaar haalde het bedrijf al $ 5 mln aan investeringen op.

Harvester, Wiserg

Eind vorige maand haalde Wiserg $ 11 mln op bij een tweede investeringsronde voor de verdere perfectionering en uitrol van het systeem. De data die het bedrijf verzamelt, worden steeds nauwkeuriger. Voordat Wiserg met het volgsysteem begon, waren nauwelijks cijfers beschikbaar over hoeveelheden en soorten voedsel die in de vuilnisbak belanden. Volgens het bedrijf blijkt uit de gegevens van de Harvesters dat het gemiddelde 30 procent hoger ligt dan werd aangenomen.

Kunstmest

De Amerikaanse  bestaat uit een aantal oud-medewerkers van Microsoft. Begin deze maand voegde ook Brian Valentine, die eerder bij internetretailer Amazon werkte, zich bij het bedrijf. De start-up wil technologie gebruiken om voedselverspilling terug te dringen.

Volgens de officiële cijfers gooien Amerikanen zo'n 18 miljard kilo voedsel per jaar weg. "Als we die hoeveelheid met slechts 20 procent zouden terugbrengen, heeft dat al een enorme impact", zegt Valentine in een interview met de website GeekWire. Wiserg verwerkt het ingezamelde voedselafval in eigen fabrieken tot compost. Later dit jaar begint de verkoop van naar schatting 225.000 liter vloeibare kunstmest aan lokale boeren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Wall Street Journal, GeekWire, Huffington Post | Foto: Scot Nelson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen
Gerelateerde berichten