Shanks levert 54.000 ton energiepallets aan cementreus

beton heidelberg

17-04-2015 11:12 | Door: Erik Verheggen

Afvalbedrijf Shanks maakt energiepallets van bedrijfsafval. Het bedrijf heeft een nieuw contract gesloten voor levering aan de cementovens van het Duitse Heidelberg Cement.

Dat maakt Shanks bekend. Binnen het contract levert Shanks-dochterbedrijf Icova per jaar 54.000 ton van de energiepellets aan de Heidelberg Cement Group.

Heidelberg Cement Group is met een jaaromzet van ongeveer € 13 mrd de de op drie na grootste producent van cement in de wereld. Het strategische partnership biedt het Duitse, beursgenoteerde bedrijf een brandstof die kan dienen als vervanging van fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd is Shanks voor de komende zes jaar verzekerd van een outlet voor de energiepellets.

Icova produceert de energiepellets uit de hoogcalorische fractie van ingezameld bedrijfsafval. De reststromen die veel energie bevatten, worden in de installatie van het bedrijf eerst afgescheiden. Door sorteren, drogen en pelletiseren maakt Icova er daarna brandstof van voor in cementovens.

Geen afval

De pellets van Icova worden in Europa vanwege de consistente en specifieke samenstelling niet geclassificeerd als afval, maar als een product. Shanks is naar eigen zeggen een van de weinige bedrijven in de wereld die dit soort brandstof van hoge kwaliteit maakt.

Om de efficiëntie van het productie proces verder te verbeteren, investeert Shanks in een nieuwe opslagloods van 2.300 vierkante meter in Amsterdam. Deze wordt in september van dit jaar opgeleverd. Icova gaat de loods gebruiken voor de opslag van de energiepellets voordat deze naar klanten in Scandinavië worden verscheept.

Shanks had al een contract met Heidelberg, maar verlengt dit nu met zes jaar.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Shanks | foto: Heidelberg Cement Group

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen