GFT-vergister levert groen gas, CO2 en compost

gft afval

17-04-2015 16:19 | Door: Erik Verheggen

De duurzame GFT-vergister Bio Power Alphen aan den Rijn is officieel geopend. De installatie voorziet 3.400 huishoudens van groen gas.

Afvalbedrijf Indaver heeft € 16 mln euro geïnvesteerd in de bouw van de vergister, die per jaar 75 000 ton GFT-afval verwerkt. Volgens Indaver is het vergisten van dit GFT-afval in combinatie met composteren 100 procent duurzaam, omdat niets verloren gaat bij de verwerking. De installatie levert jaarlijks 5 miljoen kubieke meter groen gas, 5 000 ton vloeibare CO2 en 33 000 ton compost.

Afnemer van de vloeibare CO2 is onder meer de glastuinbouw, die de koolstofdioxide gebruikt voor het stimuleren van de plantengroei. Vloeibare CO2 is verder de grondstof voor droogijs, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor gekoeld transport van levensmiddelen.

Ook de reststromen worden geheel benut. Een deel gaat terug in de vergister om het vergistingsproces te bespoedigen. De rest wordt gemengd met vers GFT-afval en gecomposteerd. Daarmee haalt Indaver op duurzame wijze het maximale uit GFT-afval, en sluit het opnieuw een materialenkringloop.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Indaver | foto: Christian Guthier, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen