Berg afgedankte apparatuur is $ 52 mrd waard

e-waste recycling

20-04-2015 09:59 | Door: Erik Verheggen

De wereldwijde berg e-waste bedraagt 41,8 miljoen ton per jaar. Niet meer dan een zesde daarvan wordt gerecycled, waardoor miljarden aan waarde blijven liggen.

Dat blijkt uit een rapport van de United Nations University, de onderwijs- en onderzoekstak van de Verenigde Naties. De VN schrijft dat de hoeveelheid e-waste blijft groeien met een paar procent per jaar. In 2018 zou er op de wereld meer dan 50 miljoen ton afgedankte elektronica vrijkomen.

Waarde

De potentiele waarde van al dat afval is enorm. De VN rekent in het rapport voor dat de e-wasteproductie  van vorig jaar $ 52 mrd waard is. De berg apparatuur bevat 300 ton goud, terwaarde van ruim $ 11 mrd. Dat is volgens de Britse krant The Guardian gelijk aan ongeveer 11 procent van de jaarlijkse wereldwijde goudproductie. Volgens de onderzoekers is het ook economisch rendabel om de 16,5 miljoen ton ijzer en 1,9 miljoen ton koper terug te winnen uit het afval.

Tegelijkertijd bevat het elektronica-afval veel schadelijke stoffen. In de afgedankte apparatuur zit 2,2 miljoen ton lood en 4.400 ton CFC-gassen, die schadelijk zijn voor de ozonlaag.

De afvalberg bestaat vooral uit keuken- en badkamerapparatuur. 60 procent van al het e-waste zijn wasmachines, koelkasten en andere huishoudelijke apparaten. Telefoons, computers en printers maken 7 procent uit van het totaal.

Nederland

Noorwegen is met ruim 28 kilo e-waste per inwoner per jaar productiekoploper. Nederland staat in de top 10 en blijft met 23,4 kilo per persoon niet ver achter. In Afrikaanse landen, waar een belangrijk deel van het e-waste uiteindelijk terecht komt, komt slechts 1,7 kilo per persoon per jaar vrij. 

De Verenigde Staten en China produceren per persoon minder dan Europese landen, maar kennen toch het grootste volume afgedankte elektronica. Samen zijn de eeconomische grootmachten goed voor 32 procent van het totaal.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: United Nations University, The Guardian | foto: russavia, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen