Blikjes het schoolvoorbeeld voor de circulaire economie?

blikjes

22-04-2015 10:34 | Door: Erik Verheggen

De recycling van metalen verpakkingen is in 2013 verder gestegen. 93 procent van alle metalen verpakking wordt teruggewonnen en gerecycled.

Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van alle soorten verpakkingen wordt metaal het meest gerecycled, meldt de organisatie voor metalen verpakkingen in Nederland, de Stichting Kringloop Blik.

Metalen verpakkingen kunnen steeds weer opnieuw gerecycled worden, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Zodra nieuw metaal in de kringloop komt, blijft het steeds beschikbaar als grondstof voor een nieuw product. In Nederland wordt 93 procent van alle metalen verpakkingen hergebruikt. In 2012 was dat nog 91 procent.

Door innovaties in nieuwe afvalverwerkingsinstallaties, kunnen nu ook kleine metaaldeeltjes uit de bodemas van verbrandingsovens gehaald worden. Fabrikanten kunnen uit het teruggewonnen aluminium en staal weer nieuwe metalen verpakkingen maken.

Door de inzet van teruggewonnen metaalstromen is minder dan de helft aan grondstoffen en energie nodig in vergelijking met de blikproductie uit primaire grondstoffen, meldt de Stichting Kringloop Blik.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Stichting Kringloop Blik | foto: Jenn Coyle, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen