Hoe New Yorks ‘recht op reparatie’ tot controverse leidt

macbook reparatie

23-04-2015 12:05 | Door: Erik Verheggen

Een nieuwe wet in de Amerikaanse staat New York zou wel eens een enorme stimulans kunnen zijn voor revisering en recycling van elektronica. Maar niet alle fabrikanten zitten op de wet te wachten.

Door de wet, die nu voorligt in de senaat van New York, zouden fabrikanten van apparatuur verplicht zijn om handleidingen voor recycling en reparatie te leveren. Ook moeten ze onderdelen en gereedschap leveren aan gecertificeerde recyclingbedrijven.

iFixit

De website IFixit is sinds 2003 een belangrijke leverancier van reparatiehandleidingen. “Dit is de grootste businesskans die de recycling- en reparatie-industrie in lange tijd heeft gekregen”, zegt oprichter Kyle Wiens van iFixit tegen de website Resource Recycling.

Fabrikanten van elektronica zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden in het onrepareerbaar maken van hun producten. Schroefjes werden vervangen door lijm en veel apparaten zijn niet meer met normaal verkrijgbaar gereedschap te demonteren. Behalve onhandig, kan dit bovendien een gevaar opleveren voor reparateurs die bijvoorbeeld een accu moeten verwijderen.

Reparatie

Zo heeft Apple voor zijn nieuwste Macbook Air een schroefje in de vorm van een bloemetje geïntroduceerd. Met de nieuwe wet zou de ICT-reus zijn eigen schroevendraaiers beschikbaar moeten maken voor reparatiebedrijven.

De Amerikaanse koepelorganisatie voor elektronicafabrikanten CEA is niet blij met het wetsvoorstel. Die zou contraproductief kunnen werken. “Fabrikanten zijn door de wet zoveel tijd kwijt aan alle verzoeken voor informatie, updates en gereedschappen, dat ze productondersteuning zullen moeten inperken”, waarschuwt de CEA in een document waar Resource Recycling uit citeert.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Resource Recycling | foto: Yutaka Tsutano, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen
Gerelateerde berichten