Grondstoffen voor plastic dreigen op te raken

polyethyleen tasjes

24-04-2015 11:53 | Door: Erik Verheggen

Plasticproducenten hebben moeite om grondstoffen te vinden voor hun producten. Leveranciers kunnen niet meer aan de vraag voldoen en beroepen zich op overmacht.

Dat meldt kunststof- en rubberfederatie NRK. Producenten van verpakkingen en bouwmaterialen als kabelmantels, leidingen en vezels krijgen nul op het rekest bij hun leveranciers. De prijzen voor wel uitgevoerde leveringen stijgen, ondanks de relatieve dalende prijs van olie, de belangrijkste grondstof.

Cobouw meldt dat de problemen zich vooral voordoen bij polyethyleen en polypropyleen. Deze materialen zijn door adviesbureau McKinsey aangeduid als ‘high potential’ voor de circulaire economie. Het zijn polymeren die in grote hoeveelheden worden geproduceerd, maar die ondanks investeringen door het bedrijfsleven nog niet systematisch hergebruikt worden.

Lagere productie

Dit decennium is Europa voor veel kunststof grondstoffen een netto importeur geworden. De huidige tekorten worden veroorzaakt door de lagere productie van grondstoffen in Europa, en toegenomen export van grote hoeveelheid kunststofgrondstoffen naar China, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

De spiraal van prijsstijgingen en ernstige tekorten is volgens de NRK een groot gevaar voor de overwegend MKB-bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie. Sinds 1970 is de omzet van de rubber- en kunststofindustrie gestegen van € 500 mln tot circa € 8 mrd in 2014. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: NRK, Cobouw | foto: velkr0, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen