Rotterdams 3D-filament van petflessen en dashboards

30-04-2015 15:46 | Door: Erik Verheggen

De 3D-printstartup Refil introduceert 100 procent gerecycled 3D-printerfilament, dat van oude auto-dashboards of petflessen is gemaakt.

Het product heeft de naam Refilament meegekregen en is verkrijgbaar in twee smaken: 'Dashboard Black’ en ‘Pet Translucent’. Deze grondstoffen voor 3D-printers zijn zwart en transparant.

refil

“Wanneer je met Refilament print, in plaats van met gewoon filament, zijn al je ontwerpen ook van volledig gerecycled materiaal”, vertelt mede-oprichter Casper van der Meer van Refil. “Van geprinte vazen tot speelgoed, sieraden, architectonische modellen, protheses of wat je maar kunt bedenken. Het worden allemaal gerecyclede producten.”

De autodashboards en petflessen worden eerst grondig gereinigd en versnipperd tot kleine plastic snippers. Vervolgens filtert en smelt Refil het kunststof en maakt er draden van met een dikte van 1,75 tot 2.85 millimeter. Dit verse filament wordt uiteindelijk op spoelen van gerecycled karton gewikkeld.

Dezelfde kwaliteit

Refilament heeft volgens Refil dezelfde kwaliteit als gewoon filament uit het premium segment. Het valt bovendien in dezelfde prijsklasse als standaard 3D-filament.

“Wij geloven dat dit soort gerecyclede filamenten de nieuwe standaard voor 3D-printers kunnen en moeten worden. Waarom zouden we nog meer plastic blijven produceren, terwijl er zo veel plastic rondzwerft om te hergebruiken?”, zegt een andere oprichter van Refil, Jonas Martens.

Refil is opgericht door het Rotterdamse ontwerpbureau: Better Future Factory (BFF). BFF is opgericht in 2012 door vijf alumni van de Technische Universiteit Delft. Inmiddels is het uitgegroeid tot een multidisciplinair ontwerp- en ingenieursbureau.

refil

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Refil, 3DPrint | foto: Refil

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen