Opwerking Drents biogas levert CO2 voor de tuinbouw

biogas

08-05-2015 10:00 | Door: Erik Verheggen

Het Belgische ACP en afvalverwerker Attero werken samen voor CO2-recycling. De bedrijven winnen het broeikasgas terug bij de opwaardering van biogas naar groen gas.

Attero nam onlangs een nieuwe geavanceerde gasopwerkingsinstallatie in gebruik op de locatie Wijster. Het biogas is afkomstig van agrarisch ondernemer Kloosterman, uit het op 12 kilometer afstand gelegen Nieuweroord.

Leiding

Per uur stroomt ruim 800 kubieke meter biogas door de nieuw aangelegde leiding naar Wijster. Attero werkt dit gas op tot ruim 500 kubieke meter groen gas en pompt het vervolgens in het regionale aardgasnet. Het verschil in hoeveelheid bestaat vrijwel geheel uit CO2. De installatie wint dit terug uit het biogas, zuivert het en slaat het CO2 vervolgens in vloeibare vorm op in een speciale tank.

Jaarlijks produceert de installatie in Wijster ongeveer 4.000 ton vloeibare CO2. Attero slaat dit op onder een druk van 17,5 bar en bij een temperatuur van min 24 graden Celsius. Het opslagvat heeft een inhoud van 50 ton.

Attero en ACP zetten het CO2 vooral af in Noord-Nederland. Naast industriële toepassingen wordt CO2 ook gebruikt voor de teelt van planten, groenten en bloemen. Telers zijn volgens Attero enthousiast over de biologische oorsprong van de CO2.

600.000 ton

Attero en ACP kijken samen naar de uitbreiding van de recycling van CO2 bij meerdere installaties van Attero, waaronder de gasopwerkingsinstallatie in Groningen.

ACP is naar eigen zeggen marktleider in de levering van CO2 in Europa. De onderneming heeft vestigingen verspreid over Europa, zeven CO2-zuiveringslijnen en twee productielocaties voor droogijs. Jaarlijks recyclet ACP 600.000 ton CO2.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Attero, ACP | foto: Som Energia Cooperativa, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen