Zwerfvuil Amsterdamse haven te lijf met Google Glass

google glass

08-05-2015 11:28 | Door: Erik Verheggen

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelen een prototype van smart eyewear. Het Havenbedrijf Amsterdam kan daarmee de openbare ruimte beheren en onderhouden.

De studenten werken aan een toepassing van de slimme bril van Google, de Google Glass. Havenmedewerkers kunnen daarmee vervuiling en problematische situaties in een oogopslag herkennen.

Kwaliteitsniveau

Havenmedewerkers inspecteren de openbare ruimte op dit moment nog met formulieren. Zij vergelijken de feitelijke situatie met het optimale kwaliteitsniveau, dat met onderhoudspartijen is afgesproken. 

De studenten werken aan een app in Google Glass met navigatie. Met de slimme bril zien de havenmedewerkers de optimale situatie voor zich, als een projectie over de echte situatie. Zo kunnen zij meteen afwijkingen in de openbare ruimte signaleren. Het gaat bijvoorbeeld om de hoeveelheid zwerfvuil op de grond of graffiti. Doel is om het gebied veilig en schoon te houden.

Roon van Maanen is programmamanager New Business bij Havenbedrijf Amsterdam. “We willen graag voorop lopen bij het onderzoek naar de wijze waarop nieuwe technologieën de operationele processen verder kunnen optimaliseren om zo de kwaliteit van het gebied te verbeteren”, zegt hij.

Beeldherkenning

De studenten werken in een ander onderdeel van het project aan het integreren van automatische herkenning van beelden die worden gemaakt met de slimme bril. Zij zijn bezig een systeem te ontwikkelen dat in deze beelden automatisch problematische objecten en situaties opspoort, zoals vervormde of fout geplaatste verkeersborden.

Student Sanjay Twisk: “Dit project heeft ons inzicht gegeven in hoe een toekomst van mens-computerinteractie eruit kan zien, en hoe dit de manier verandert waarop we met onze omgeving omgaan.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Hogeschool van Amsterdam | foto: Kārlis Dambrāns, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen