Interface vervangt latex door gerecycled autoglas

Tapijt

11-05-2015 15:30 | Door: Jerom van Gemert

Interface heeft een methode ontwikkeld waarmee PVB uit autoruiten gewonnen wordt. PVB vervangt latex in het productieproces van tapijt. De modulaire tapijten van Interface zijn hiermee nog duurzamer.

“De PVB pre-coating is het resultaat van tien jaar ontwikkeling en betekent een innovatieve doorbraak voor Interface,” zegt Ton van Keken, Senior Vice President of Operations bij Interface. Latex dient normaal als pre-coating in de tapijtindustrie. Het bindt garen aan de rug van de tapijttegel.

PVB (polyvinylbutyral) is een polymeer. De CO2-voetafdruk van PVB is 80 procent kleiner dan die van latex. Door de nieuwe innovatie stijgt het gebruik van gerecyclede of biobased grondstoffen van de tapijtfabrikant van 43 procent naar 66 procent. In 2020 wil het Nederlandse bedrijf 100 procent duurzame grondstoffen gebruiken.

Het proces van PVB-recycling is in samenwerking met Shark Solutions ontwikkeld. PVB zit verwerkt in autoglas en voorkomt dat het glas verbrijzelt. Volgens Shark Solutions zijn er genoeg autoruiten beschikbaar voor recycling. Jaarlijks vervangt 5 procent van de autobezitters zijn voorruit.

Interface ontving afgelopen jaar veel prijzen voor zijn duurzame tapijten. Het bedrijf ontving meerdere prijzen voor een tapijt van visnetten, en voor een kiezeltapijt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Interface | Foto: Rex Roof via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen