Oude gipsplaten als meststof naar het land

Recycling gipsplaat

15-05-2015 11:16 | Door: Willemien Groot

Het Amerikaanse recyclingbedrijf USA Gypsum verwerkt oude gipsplaten tot grondstof voor de landbouw. Het bedrijf heeft de afgelopen tien jaar ruim 225.000 ton gerecycled.

Gipsrecycler Gypsum USA opende eerder deze week een nieuwe fabriek en hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daarmee is een investering van $ 3 mln gemoeid. Het concern recyclet oude gipsplaten in plaats van deze naar de stort te brengen. De teruggewonen gipskorrels dienen als meststof en bodemverbeteraar in de landbouw. Boeren gebruiken de grondstof ook als strooisel in de stal.

Het teruggewonnen gips is veel goedkoper en even effectief als nieuw gips, zegt Gypsum. Ook als ligbed voor vee is de grondstof goedkoper dan houtsnippers. Gips neemt vocht beter op dan een organische bodembedekker. Dat zou vochtgerelateerde ziekten bij vee voorkomen. Het bedrijf verkoopt het materiaal in de VS en Canada.

Gypsum ziet nog voldoende ruimte voor capaciteitsuitbreiding. Voor bouwbedrijven is recycling efficiënter, omdat de kosten voor vuilstort wegvallen. Toch wordt in de staat Pennsylvania slechts 10 procent van alle gipsplaten aangeboden voor recycling. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Environmental Leader, Gypsum USA | Foto: Daniel X. O'Neil, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen