Bierbrouwerij maakt diervoeding van afvalwater

ProFloc installatie

22-05-2015 07:00 | Door: Jerom van Gemert

Bierbrouwer MillerCoors heeft de waterterugwininstallatie uitgebreid met een productiefaciliteit voor diervoeding.  

Het Amerikaanse MillerCoors werkt samen met het biotechnologie bedrijf Nutrinsic voor het omzetten van afvalwater. Micro-organismen filteren de voedingsstoffen uit het afvalwater en zetten die om in eiwitten. De eiwitten worden vervolgens gedroogd en gesteriliseerd, en daarna verkocht onder de merknaam ProFloc.

Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van dier- en visvoeding. Het productieproces is gepatenteerd door Nutrinsic. De fabriek bij MillerCoors is de eerste ProFloc-installatie in de Verenigde Staten.

De installatie gaat 5000 ton diervoedereiwitten per jaar produceren. De brouwerij in Trenton, Ohio recyclede al het meeste afval. Slechts 1 procent van de totale hoeveelheid vaste afvalstoffen van de faciliteit gaat naar de stortplaats. MillerCoors is blij dat nu ook het afvalwater een tweede bestemming krijgt. Het restwater, water dat is gebruikt voor ProFloc productie, dient daarna als schoonmaakwater of koelwater.  

ProFloc

Volgens Nutrinsic is ProFloc een duurzame variant van diervoeding. Het is gemaakt van afvalwater waar nutriënten in zitten. Bij het productieproces komen minder broeikasgassen vrij dan bij gewone afvalwaterverwerkingsprocessen.

Steeds meer bedrijven benutten de nutriënten in afvalwater. Zo wordt onder meer fosfor teruggewonnen en gebruikt de algenindustrie afvalwater als voedingsbron.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bronnen: Sustainable Brands, Market Wired, Nutrinsic | Foto: Nutrinsic  

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen