Hoe een start-up de neushoorns wil redden met biotech

neushoorn

22-05-2015 14:58 | Door: Erik Verheggen

Levensechte 3D-geprinte hoorns uit het laboratorium moeten stropers uit de markt prijzen. Biotechstart-up Pembient hoopt zo uitsterving van de neushoorn te voorkomen.

De Amerikaanse biotechstart-up hoopt volledige uitsterving van de neushoorns te voorkomen met 3D-geprinte hoorns uit het lab. De kunsthoorns moeten een duurzamer en goedkoper alternatief zijn voor gestroopte neushoorns.

Hoorns van neushoorns zijn bijna helemaal van het eiwit keratine gemaakt. In de traditionele Chinese geneeskunde spelen de hoorns een grote rol vanwege vermeende genezende krachten.

Pembient is er in het lab in geslaagd een poeder te maken met een samenstelling die vrijwel gelijk is aan die van echte hoorns. Met biotechnologie en chemie benadert het bedrijf de mix van keratine en DNA van echte hoorns. Het bedrijf werkt nu aan technieken om met dat poeder hoorns te 3D-printen om de Chinese markt mee op te gaan.

De prijzen die in China betaald worden voor hoorns rijzen de pan uit. Stroperij is daardoor uitgegroeid tot een lucratieve business. De afgelopen 40 jaar is 95 procent van de populatie neushoorns uitgeroeid door stropers. In 2014 werden in Zuid-Afrika 1215 neushoorns buitgemaakt door stropers. In 2008 waren dat er nog 83. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Vice Media, Springwise | foto: Eric Kilby, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen