Australië zet niet-recyclebaar plastic om in brandstof

plastic

27-05-2015 18:48 | Door: Jerom van Gemert

Een fabriek die niet-recyclebaar plastic omzet in brandstof heeft zijn eerste draaiuren gemaakt. De installatie kostte bijna € 3 mln. Het is de eerste in zijn soort in Australië.

De commerciële installatie is gebouwd door het Australische bedrijf Integrated Green Energy (IGE), in samenwerking met Foyson Resources, een Australisch mijnbouwbedrijf. Foyson Resources financiert de bouw van vier plastic-verwerkingsinstallaties van IGE in Australië.   

De nieuwe installatie zet plastic om in brandstof. Door het plastic in een zuurstofvrije omgeving te verwarmen tot boven 400°C breken de polymeren van het plastic. Hierbij komen gassen en vloeistoffen vrij die lijken op ruwe olie. Het bedrijf zet de vloeistoffen benzine, kerosine of diesel. De fabriek levert zijn eigen energie en produceert geen gevaarlijke gassen. 

Diesel en benzine

In 2016 zal de installatie op volle toeren draaien en per dag 200 ton niet-recyclebaar plastic verwerken. Volgens het bestuur van IGE zal de fabriek na een jaar 49 miljoen liter diesel en 16 miljoen liter benzine hebben geleverd. De eerste geproduceerde brandstof wordt nu gecontroleerd op kwaliteit.

Het Nederlandse ingenieursbureau Petrogas bouwt ook installaties voor de omzetting van plastic in olie. De eerste installatie komt te staan in het Duitse Dresden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bronnen: Eco-business, Energy-pubs, Foyson Resources | Foto: Tony Webster via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen