Scholen VS gebruiken massa voor duurzaam servies

Besparen op plastic tijdens school lunch

28-05-2015 14:32 | Door: Willemien Groot

De zes grootste schooldistricten in de Verenigde Staten zijn er door samenwerking in geslaagd goedkoop composteerbare trays in te kopen.

De stap is een initiatief van de Urban School Food Alliance, een coalitie van onder meer scholen in New York City, Los Angeles en Chicago. De zes schooldistricten, die tot de grootste van de VS behoren, serveren voor de middagmaaltijden op school voortaan op een presenteerblad van gerecycled krantenpapier. Na gebruik zijn de bladen composteerbaar.

Plastic trays belanden in de VS meestal op de vuilstort. Het plastic breekt nauwelijks af en vormt een belangrijke bron voor de plastic soep in de oceanen. Reden voor de schooldistricten een duurzamer alternatief te zoeken. In het besluit speelde wel mee dat de plastic dienbladen ruim een derde goedkoper zijn dan het composteerbare alternatief, $ 0,04  tegen $ 0,12.

Per jaar besteden de betrokken scholen ruim $ 550 mln aan voeding, servies en bestek voor de leerlingen. Door hun inkoop te bundelen, betalen de scholen nu een veel lagere prijs van nog geen $ 0,05. Met ingang van het nieuwe schooljaar liggen de composteerbare trays in de kantines.

De overstap levert een besparing op van ongeveer 225 miljoen plastic dienbladen per jaar.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: CafetariaCulture, Washington Post | Foto: US Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen