Start-up maakt recycling zeldzame aardmetalen rendabel

harde schijf aardmetalen

01-06-2015 07:31 | Door: Erik Verheggen

Het Amerikaanse Reecycle wint zeldzame aardmetalen terug uit afgedankte harde schijven. De metalen zijn essentieel voor de productie van windturbines en elektromotoren.

Reecycle is opgericht door een team van studenten van de University of Houston. Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld om met oplosmiddelen zeldzame aardmetalen als neodymium en dysprosium terug te winnen uit de magneten die in afgedankte elektronica verwerkt zijn. Reecycle koopt het e-waste van Amerikaanse recyclingbedrijven, die zelf geen rendabele manier hebben om de aardmetalen terug te winnen.

Reecycle gebruikt naar eigen zeggen oplosmiddelen die minder milieubelastend zijn dan de chemicaliën die gebruikt worden in bestaande procedés. Bovendien werkt de methode al bij lage temperaturen, waardoor het energieverbruik binnen de perken blijft.

Reecycle heeft in Amerika een hele serie prijzen en eervolle vermeldingen in de wacht gesleept. De afgelopen maand won het bedrijf $ 100.000 in een competitie van het Amerikaanse ministerie van energie. Het ministerie prees de start-up als “het eerste bedrijf dat rendabel neodymium en dysprosium terug wint.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Guardian, SteamFeed | foto: Dominik Bartsch, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen