Afvalwater Schiphol gezuiverd met algen en CO2

schiphol

01-06-2015 09:20 | Door: Erik Verheggen

Bij het de-icen van vliegtuigen komt glycolhoudend afvalwater vrij. Schiphol, Tata Steel en Imares hebben een business case ontwikkeld om dit water te zuiveren met algen.

Schiphol deed in 2009 en 2010 al een pilot. De luchthaven toonde toen aan dat het mogelijk is om glycolhoudend afvalwater op een duurzame manier te zuiveren met algen. Het lukte toen echter niet om een rendabele business case te bouwen rond deze methode.

Deze proef krijgt nu een vervolg. Schiphol heeft daarvoor een samenwerking opgezet met metaalgigant Tata Steel en onderzoeksinstituut Imares. Dankzij nieuwe ontwikkelingen is er nu mogelijk wel sprake van een rendabele business case. Dat meldt theGrounds, dat zichzelf omschrijft als een aanjager, broedplaats en proeftuin voor duurzame ontwikkelingen en innovatie voor de luchthaven.

Tijdens de nieuwe proef wordt behalve glycolhoudend water van Schiphol ook de CO2 gebruikt die bij Tata Steel vrijkomt tijdens de productie van staal. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut Imares, dat onderdeel is van Wageningen UR. Uit onderzoek van Imares bleek dat de algen die met behulp van de afvalstromen worden gekweekt, geschikt zijn als voer voor schelpdieren en jonge visjes.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: theGrounds | foto: Maarten Visser, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Grondstoffen & Verpakkingen
Onze Premium Partners

Nieuws over materialen en recycling

Nieuws over circulaire economie, duurzame grondstoffen en innovatieve verpakkingen. Afval is niet langer een probleem dat we wegstoppen in een container, maar een kans. Bedrijven slagen er in om meer waarde uit reststromen te halen en van afval nieuwe grondstoffen te maken.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Grondstoffen & Verpakkingen